ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Ώρες ώρες, όσα συμβαίνουν μοιάζουν να έχουν προκύψει από σενάρια του Black Mirror.

Ώρες ώρες, όσα συμβαίνουν μοιάζουν να έχουν προκύψει από σενάρια του Black Mirror.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Το πρόσφατο σκάνδαλο παρακολουθήσεων είναι μια μεγάλη πληγή που για κάποιο λόγο δε θέλει να ξύσει κανείς. Πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι που χώνουν τη μύτη τους αντί να κάνουν τα στραβά μάτια, παρακολουθούνται από το ίδιο το κράτος. Ίσως να φταίει ότι η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί σχεδόν σε κάθε πτυχή του κρατικού μηχανισμού. 

Συν τοις άλλοις, η πρόσφατη αποκάλυψη διαπλοκής βουλευτών και άλλων πολιτικών προσώπων σε περίεργες οικονομικές συναλλαγές, αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πόσο πραγματικά ελεύθερη είναι τελικά η αγορά στη χώρα μας. 

Δυστυχώς, οι ιδέες της ανοιχτής κοινωνίας και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, όπως η ελευθερία της έκφρασης, το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, τα ατομικά δικαιώματα υπονομεύονται συστηματικά από δυνάμεις που οραματίζονται μια πιο απολυταρχική κοινωνία, ανεξαιρέτως ιδεολογικής ταμπέλας.

ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ

Είμαστε τόσο παιδιά των κρίσεων, σε σημείο που ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος ονομάσει ολόκληρη τη γενιά μας “brain drain”. Είναι απίθανο να μην έχει εμπεδώσει κάποιος την έλλειψη ευκαιριών και το χάσμα μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να φροντίσουμε, για όσους μένουν και εργάζονται στη χώρα, να γίνονται σεβαστές οι συμβάσεις εργασίας τους. Τήρηση των συμφωνηθέντων, ανταγωνιστικοί μισθοί, προοπτικές εξέλιξης. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι στη χώρα μας έχει πλέον εγκαθιδρυθεί ένα περίεργο μοντέλο εποχικής εργασίας που συνοδεύεται συχνά από κακές συνθήκες διαβίωσης.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Οι καταστροφές που συνδέονται με το κλίμα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν πάντα μέρος του πλανήτη μας.

Η ένταση και η συχνότητα όμως τα τελευταία χρόνια, έχουν ανέβει εκθετικά, εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν το κλίμα και αυξάνουν με πρωτοφανή ταχύτητα την πλανητική μέση θερμοκρασία. Η αύξηση αυτή δημιουργεί με τη σειρά της καταστροφικά φαινόμενα (πυρκαγιές, ξηρασίες κ.α.) που πλέον με σιγουριά γνωρίζουμε πως απειλούν τόσο την ποιότητα ζωής μας όσο και την ίδια την επιβίωση του είδους μας.

Σε πολιτικό, επιχειρηματικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, η Κλιματική Κρίση είναι ξεκάθαρα η “μάχη των μαχών” που έχει να δώσει η ανθρωπότητα προκειμένου να εξασφαλίσει το αύριό της.

Η υπεύθυνη στάση απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα είναι πλέον μονόδρομος για όλους. Γι αυτό και θέλουμε να δούμε την χώρα μας να πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος, να προωθεί με κάθε τρόπο κάθε σοβαρή οικολογική πρωτοβουλία και να αντιμετωπίζει από εδώ και πέρα με την δέουσα ωριμότητα τις ευθύνες της.

Πρώτο βήμα για εμάς είναι επιτέλους, η χώρα μας να περάσει από το στάδιο της μέτριας αντιμετώπισης των κρίσεων, σε αυτό της σοβαρής πρόληψης.

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

15 + 14 =