Γιατί #ΜεΤηνΟυκρανία ;

Δεκ 23, 2022 | Media

Γράφει ο Οδυσσέας Βλαχονικολός στο Unplug

Η χθεσινή συγκέντρωση συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό εμπεριείχε πολλαπλά μηνύματα. Πρώτο και πιο βασικό ήταν η στήριξη ενός δεινοπαθούς λαού που πολεμάει για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Στην χθεσινή συγκέντρωση στάλθηκε μήνυμα δημοκρατίας και ελευθερίας απέναντι στον ρωσικό αυταρχισμό και τον δικτάτορα Πούτιν. Ο Ρώσος δικτάτορας έχει βάλει στόχο την επέκταση της επιρροής του, προωθώντας το αντι-φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, χρηματοδοτεί ακροδεξιές ομάδες και κόμματα στην Ευρώπη, έτσι ώστε να την αποσταθεροποιήσει και να κάνει το παιχνίδι του χωρίς μεγάλη βαβούρα.

Ωστόσο, εισβάλλοντας στην Ουκρανία, έπραξε το μεγαλύτερο σφάλμα για τα επεκτατικά σχέδια του, καθώς η Ευρώπη είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Η Φινλανδία και η Σουηδία συζητάνε πιθανή ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία μόλις υπέγραψε την αίτηση ένταξης στην ΕΕ, μικρότερες χώρες των Βαλκανίων όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ασταθής Τουρκία συμπλέει – έστω και μερικώς – με την Δύση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ενσάρκωση μιας πραγματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Η στήριξη του ουκρανικού λαού, στην συγκεκριμένη συγκυρία, σηματοδοτεί, επίσης, την ευρωπαϊκή στροφή της χώρας. Η βούληση των Ουκρανών να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια φωτίζει το δρόμο της δημοκρατίας και της ελευθερίας, δηλαδή τους μεγαλύτερους εχθρούς του Πουτίν. Την στιγμή που οι φιλελεύθερες αυτές αξίες αμφισβητούνται και παραβιάζονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι χρέος των Ευρωπαίων πολιτών να τις υπερασπιστούν. Η επίθεση εναντίον της Ουκρανίας είναι και επίθεση εναντίον της Ευρώπης.

Ο ελληνικός λαός οφείλει να σταθεί με την Ουκρανία, διότι στέκεται, έτσι, στο πλευρό των δημοκρατιών. Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την φιλελεύθερη δημοκρατία μας θα πρέπει να καταλάβουμε πως η απειλή δεν είναι πια ο κολεκτιβισμός, όπως τον περασμένο αιώνα. Η απειλή βρίσκεται στον αυταρχισμό και την επίθεση στην ανοιχτή κοινωνία. Την κοινωνία της ανεκτικότητας, της ελεύθερης έκφρασης, των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Αυτές είναι οι αξίες τις οποίες θέλουμε να προστατεύσουμε. Επομένως, μία ήττα της Ουκρανίας είναι μία ήττα για αυτές τις αξίες. Αυτές είναι οι αξίες τις οποίες θέλει να υιοθετήσει ο ουκρανικός λαός.

Επιπλέον, η Ευρώπη οφείλει να στηρίξει και τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Ρωσία. Αυτή είναι η πιο δύσκολη μάχη για την ακρίβεια, καθώς η πραγματική αντιπολίτευση του Πούτιν είτε φυλακίζεται, είτε δηλητηριάζεται ή δολοφονείται. Μόνο με μία δημοκρατική Ρωσία και ελεύθερη Ουκρανία στην περιοχή, οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να συνεργαστούν και να ευημερήσουν. Επομένως, είμαστε με την Ουκρανία και ενάντια στον Πούτιν. Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αυτή της ελευθερίας!