Από τους ΠAΝΚΣ στη ΝΕΟΝ

Δεκ 23, 2022 | Media

Γράφει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος στην Καθημερινή

Το είδος σχολικού εκφοβισμού που θυμάται ότι είχε δεχθεί ως έφηβος ο Βασίλης Αποστολόπουλος ήταν σχετικά ανώδυνο. «Μπορούσες να φας κράξιμο γιατί διάβαζες ένα βιβλίο, αντί να παίζεις video games». Αυτή η ελάχιστη εμπειρία τον γαλούχησε στις ιδέες της ελευθερίας. «Στο σχολείο υπήρχε ένας κλειστοφοβικός κομφορμισμός που με ενοχλούσε: όλοι έπρεπε να είμαστε το ίδιο και να κάνουμε τα ίδια πράγματα. Ο οργανισμός μου αντιδρούσε σε αυτό το περιβάλλον». Εκεί μπήκαν οι βάσεις για ό,τι συνέβη την περασμένη Κυριακή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων: το ιδρυτικό συνέδριο της ΝΕΟΝ, της πρώτης ανεξάρτητης οργάνωσης φιλελεύθερων νέων, με πρωτοβουλία του φοιτητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το πρώτο φιλελεύθερο action tank είναι γεγονός.

Περνώντας το 2016 στη σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ο… αντιδραστικός οργανισμός του πρωτοετούς Βασίλη Αποστολόπουλου άρχισε να αντιδρά σε διάφορα «παράξενα», αλλά ταυτόχρονα πολύ «κανονικά» (για ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα) πράγματα: του έκανε εντύπωση, για παράδειγμα, που μέλη της ΔΑΠ τους περίμεναν έξω από τα εργαστήρια για να τους προσφέρουν «έτοιμες» εργασίες, προκειμένου να τους… θυμηθούν στις φοιτητικές εκλογές. Ή πώς έκλεινε η σχολή λόγω κατάληψης που αποφάσιζε κάποια αόρατη μειοψηφία. Κάπως έτσι γεννήθηκαν η φοιτητική παράταξη Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών – ΠAΝΚΣ και η στοχοποίηση του Βασίλη. Πλήρωσε, κυρίως, την ανοικτή υποστήριξη των ΠAΝΚΣ στην ιδέα της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας και την (πρωτοφανή) διοργάνωση συγκέντρωσης υποστήριξης στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπουραντώνη, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση μέσα στο γραφείο του. Παρά τις αφίσες που κυκλοφόρησαν με το… επικηρυγμένο πρόσωπο του Αποστολόπουλου, το ψηφιακό bullying, αλλά και τις φυσικές επιθέσεις που δέχθηκε σε ανύποπτο χρόνο, ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω και στις εκλογές του 2022 η ανεξάρτητη κίνηση άθροισε αναπάντεχα σημαντικά κέρδη σε μεγάλες σχολές, κυρίως στην Αθήνα.

Και πώς φθάσαμε από τους ΠAΝΚΣ στη ΝΕΟΝ; «Καθίσαμε και σκεφτήκαμε ότι έχουμε ιδέες, έχουμε μια οργάνωση και δομή που μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, γιατί όλα αυτά να τα περιορίσουμε σε ένα μονοθεματικό πλαίσιο; Γιατί να μην μπορούμε να πλησιάσουμε έναν 30άρη φιλελεύθερο μόνο και μόνο επειδή δεν είναι πια φοιτητής;». Με τι στόχο και σκοπό; «Ουσιαστικά, η ΝΕΟΝ είναι ένα action tank, που επιδιώκει να κερδίσει τη μάχη των ιδεών στη νεολαία, επειδή είναι μια μάχη που απλά δεν δόθηκε ποτέ. Αν είσαι υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων, πρέπει να είσαι αριστερός. Αντίστοιχα, αν πρέπει να μιλήσεις για θέματα οικονομίας, πρέπει να είσαι τουλάχιστον ανάλγητος δεξιός. Τι γίνεται, όμως, αν είσαι και υπέρ των δικαιωμάτων αλλά και υπέρ της ελεύθερης οικονομίας; Θέλουμε, λοιπόν, να εκφράσουμε έναν κόσμο που δεν εκφράζεται από τις υπάρχουσες κομματικές δομές».